Odpri menu

23. avgust 1914

Žiga bi želel pred odhodom na fronto še zadnjič videti soprogo. Nepopisno si želi še enega, morda zadnjega snidenja. 

23. avgust 1914, Velika Kaniža

Draga soproga!

Želim, da te moje vrstice najdejo v čilem in dobrem zdravju. Hvala bogu, tudi jaz sem še zdrav. Danes opoldne sem dobil vrstice, ki si jih napisala 22. Torej po Francu Kovaču ali po Karlovi materi nisem nič sporočil, ampak sedaj pišem. Prosim te, da prideš naslednjo nedeljo, če boš zmogla, ker bosta prišli tudi Balogova soproga in botra, soproga Žige Tota. Vem, da te zaradi mlačve ne bodo želeli pustiti, ampak če pridejo oni, bi želel, da prideš tudi ti. Vem, da zaradi spravila otave nimaš veliko časa. Ampak ker bo to moja zadnja nedelja tukaj, bi želel, da kljub temu prideš, če bodo prišli oni. Vprašaj jih, ali pridejo. Do takrat ne bom več pisal, ampak če želite priti, potem samo pridite naslednjo nedeljo z jutranjim vlakom. Če mi boš napisala, da sigurno pridete, bom šel pred vas. Če ne boste dobili ničesar od mene, potem lahko pridete, če pa bomo odšli, boste prejeli telegram. Ampak mislim, da bomo do 1. tukaj. Morda se bomo odpravili 2. ali 3.

Tudi danes sem pogledal za fotografijo, ampak še ni gotova. Če pa bo gotova do nedelje, je ne bom poslal, potem jo boš lahko odnesla, če bom prišel. Če bomo morali iti prej, jo bom poslal. Stanovanje imamo na ulici Honvéd št. 32 v enem skednju. Tu sem skupaj z Balogom. Saj to botra ve. Če boš prišla, mi prinesi komplet belega perila in ene škarje za lase. Dalje te seznanjam, da boter Žiga pa tudi Somi iz pristave sporoča domov, da je zdav, in prosi, da v primeru, če boste prišli, seznanite o tem njegovo ženo, saj bo morda želela kaj sporočiti ali poslati. Če bo poslala, torej prinesite. Prosim te, da v primeru, če boš prišla, to takoj napišeš. Trije boste morda lahko prišli; bom odšel k nedeljskemu jutranjemu vlaku, če mi boš napisala. Drugih novic ne vem, kot to, da bomo kmalu nekam šli, ampak še ne vem, kam. Ta teden bo velik promet, ampak do nedelje, če boste prišli, ga bo že konec.

Če mi boš pisala, je moj naslov: 48. cesarski in kraljevi pehotni polk, 7. stotnija za odhod na bojišče, 3. četa, Ulica Honvéd 32.