Odpri menu

14. avgust 1914

14. avgust 1914, Velika Kaniža

Vojaki so v pričakovanju odhoda na fronto ...

Draga soproga!

Želim, da te moje vrstice najdejo v najboljši moči in zdravju. In tvoje zvesto srce naj ne bo v prevelikih skrbeh zame, ker sem še vedno tukaj v Kaniži. In tudi če bomo morali oditi, bo verjetno minil teden ali dva, saj niti na vlaku ne bomo prišli prej na vrsto. Tudi iz tega si lahko predstavljaš, koliko vojakov je tukaj, saj se je tu v Kanižo prijavilo 65 tisoč ljudi, in to samo iz županije Zala.

Tudi na bojiščih so naše čete dobro, ker imam jaz o njih več novic kot vi doma. Samo da se ne ve, kdaj bo tega konec, ker je cela Evropa v vojni. Trenutno nam še gre dobro. Res je, da sem vsak drugi dan na vajah, vendar te niso »močne«. Tu v mestu vojaki nadzirajo tudi peke in tako civili ne morejo dobiti niti kruha. Vse, kar potrebujejo vojaki, so zasegli: vozove, konje, oves, torej vse, od kogarkoli je bilo. Če boš pisala, mi napiši, kako stojite z opravili in kakšne so novice doma. Jaz niti tega ne vem, kdo je od vojakov ostal tukaj.

Niti s Šandorjem Totom se nisem srečal, ne vem, kaj je z njim. Govoril pa sem že z vsemi ostalimi. 18. bomo prisegli, nato pa bomo kmalu nekam šli. Če mi boš pisala pismo, ne potrebuješ znamke, samo naslov in svoje ime napiši na hrbtno stran, tako: soproga Žige Janka, Motvarjevci. Na mesto, kamor se ponavadi lepi znamka, napiši Vojaška pošta, tako bom pismo dobil tudi brez znamke. Napiši mi tudi, kje je svak Pal Tot in kje so tisti, ki so odšli takrat. Karel, on je tukaj v Kaniži, tudi govoril sem že z njim. Če bi bil dovolj dolgo tukaj, bi odšel tudi na dopust, ampak o tem nisem prepričan. Torej, zaenkrat ne skrbi zame. Tudi hrana je dobra, imam še nekaj malega denarja, tudi spodnje perilo; dobil sem tudi dve kompletni garderobi in dva para škornjev. Potem ko se mi bodo ti strgali, bom že doma. Samo nase pazi. Nastanjen sem v neki šoli, na tla smo pogrnili slamo in na tisti ležimo. Vsem želim dobrega zdravja. Zdaj mi še lahko pišeš, morda bom pismo še dobil. Napiši mi vse, kako je, kakšne so novice, kako se počutiš. Ostajam tvoj zvest in ljubeč moč, Žiga Janko.

Te poljublja, Žiga.