Odpri menu

Razstavišče Archivum

Razstavišče Archivum predstavlja osrednji razstavni prostor Pokrajinskega arhiva Maribor. Ogled razstave je mogoč med delovnim časom arhiva.

Kontaktni podatki:

Glavni trg 7, 2000 Maribor
Telefon: (+386 2) 22 85 021
E-pošta: knjiznica@pokarh-mb.si
Delovni čas: od ponedeljka do petka od 8:00 do 14:00
Kontaktna oseba: arhivski svetovalec in višji bibliotekar Leopold MIKEC AVBERŠEK

Festival Kurirček - 60 let

V petek, 15. decembra 2023, smo v našem razstavišču Archivum odprli priložnostno razstavo ob 60-letnici prvega Festivala Kurirček, ki so ga pozneje preimenovali v Festival Otrok in umetnost.

Razstava je nastala v sodelovanju z Mariborska knjižnica, pripravile pa so jo Gordana Šövegeš Lipovšek, Nina Hriberšek Vuk in Andreja Erdlen.
Razstava bo najprej na ogled v Pokrajinskem arhivu Maribor do sredine aprila 2024, vsak delovnik med 8. in 14. uro. 

Prvi Festival Kurirček je potekal 15. decembra 1963, nato pa je bil polnih 30 let eden največjih in najbolj prepoznavnih literarnih, glasbenih in likovnih festivalov na prostoru nekdanje Jugoslavije. Na njem so sodelovali pesniki, pisatelji, slikarji, učitelji, založniki in uredniki, s svojimi literarnimi in likovnimi izdelki pa tudi mladi.

V treh desetletjih se je festivala udeležilo okoli 250 književnikov iz celotne nekdanje države, na njem pa se je zvrstilo več kot 3000 literarnih srečanj v več kot 50 mestih. Med prireditvami, ki so spremljale festival in njegov program, so bile tudi razstave, koncerti, revije otroških in mladinskih pevskih zborov, operne, dramske in lutkovne predstave ter različni recitali in akademije.
Gostje festivala so bili med drugim zelo znani slovenski in jugoslovanski pisatelji in pesniki, med drugim France Bevk, Matej Bor, Dobrica Čosić, Niko Grafenauer, Anton Ingolič, Branka Jurca, Ciril Kosmač, Kajetan Kovič, Miško Kranjec, Tone Pavček, Ela Peroci, Tone Seliškar, Leopold Suhodolčan in številni drugi.
Po spremembah družbenega sistema in osamosvojitvi Slovenije se je dogodek preimenoval v Festival Otrok in umetnost, a je po dveh letih leta 1993 ostal brez državnih virov financiranja in je moral zaključiti delovanje. Danes glavni del njegove dejavnosti nadaljuje revija Otrok in knjiga, ki je nastala pod okriljem festivala.