Odpri menu

Spomini na Vlak bratstva in enotnosti in slovenske izgnance med okupacijo

V spomin na Vlak bratstva in enotnosti

Minilo je 55 let, odkar je 14. septembra 1961 z mariborske železniške postaje proti Svetozarevu (danes Jagodina), Kraljevu in sosednjim krajem v osrednji Srbiji odpeljal prvi Vlak bratstva in enotnosti. Ime so mu dali potniki, bivši izgnanci, ki so šli na obisk k svojim bratom. Pobudnik tovrstnega negovanja stikov med nekdanjimi slovenskimi izgnanci in njihovimi gostitelji v Srbiji je bil novinar časnika Večer Branko Senica Bonči. Kmalu po zasedbi Jugoslavije leta 1941 so namreč nemški okupatorji prisilno izselili cele družine zavednih Slovencev, največ iz Maribora in okolice. Pot v negotovost se je končala z gostoljubnim sprejemom in velikodušno pomočjo lokalnih prebivalcev. Tako je od leta 1961 do 1989 vsako leto izmenoma iz Slovenije in Srbije krenil na pot Vlak bratstva in enotnosti.

V Pokrajinskem arhivu Maribor smo v sodelovanju z Mestno občino Maribor letos pripravili razstavo v spomin na prijateljstvo med izgnanimi Slovenci in srbskimi gostitelji, porojeno v letih druge svetovne vojne. Vse pričevalce manifestacije Vlak bratstva in enotnosti ter ohranjanja prijateljskih vezi s srbskimi gostitelji smo naprosili, da z nami delijo del svojih spominov in za razstavne namene prepustijo arhivu svoje fotografske ali druge zabeležke, vezane na čas izgnanstva in kasnejše druženje v okviru manifestacije Vlak bratstva in enotnosti, ter tako tudi poskrbijo za njihovo ohranitev. 


Avtorji razstave: Jure Maček, Lučka Mlinarič, Sabina Lešnik


Razstava je bila na ogled na panojih pred časopisno hišo »Večer« na Trgu Leona Štuklja v Mariboru od septembra 2017.Vlak bratstva in enotnosti