Odpri menu

Maribor v letu 1965

Avtorica razstave, višja arhivska sodelavka Sabina Lešnik, je pripravila razstavo črno-belih fotografij Maribora, ki prikazujejo izgled in utrip mesta pred petimi desetletji. Razstavljene fotografije so iz različnih fondov in zbirk, ki jih hrani Pokrajinski arhiv Maribor. Predstavljene so še fotografije, ki jih v svojem arhivu hrani podjetje Dravske elektrarne Maribor.

Fotografi so v fotografski objektiv ujeli dravsko obrežje, ulice, ceste, stare zgradbe, novogradnje, stanovanjske zgradbe, poslovne zgradbe, stadion Ljudski vrt, poplavljen Pristan, gradbišče jezu v Melju, prireditve na razstavišču ob Ulici kneza Koclja.

Leto 1965 torej ni bilo brez posebnih dogodkov...

Najbolj izstopajo velike poplave, ko je reka Drava narasla kar za 5 metrov in poplavila Lent in industrijski predel v Melju. Začela se je tudi načrtovana regulacija bregov Drave in gradnja jezu v Melju. V mestu so rušili stare zgradbe in gradili nove, gradnja nekaterih javnih zgradb pa je začasno obstala.

Sama razstava je razdeljena na dva sklopa.

Spletna razstava

Prostorska stiska in omejena količina gradiva za tisk nam mnogokrat onemogočijo, da bi občinstvu predstavili več gradiva povezanega z neko temo. Nekatere naših razstav v razstaviščih in gradivo v katalogih, ki jih spremljajo, bomo v bodoče dopolnili še s spletnimi razstavami, kjer bo lahko predstavljena še več arhivskega gradiva. Maribor v letu 1965 je naša prva spletna predstavitev.

Prvi sklop razstave Maribor v letu 1965 je spletna predstavitev več kot 150 digitaliziranih in kronološko urejenih fotografij, ki so na ogled v dveh serijah s klikom na spodnji sliki. Predstavljene fotografije nas popeljejo na sprehod skozi mesto od januarja do decembra 1965.

Oblikovno je spletno postavitev razstave ter katalog pripravila višja arhivistka Nina Gostenčnik.