Odpri menu

Razstavi o mostovih

Na Glavnem trgu v Mariboru si lahko med 23. avgustom in 6. septembrom 2023 ogledate dve razstavi.


𝟭𝟭𝟬 𝗹𝗲𝘁 𝗠𝗮𝗿𝗶𝗯𝗼𝗿𝘀𝗸𝗲𝗴𝗮 𝗚𝗹𝗮𝘃𝗻𝗲𝗴𝗮 𝗺𝗼𝘀𝘁𝘂

Glavni most, ki ga danes imenujemo tudi Stari most, je pred 110 leti veljal za arhitekturni biser tistega časa, ne samo v mestu Maribor, ampak v celotni Avstrijski monarhiji. Iz bogatih arhivskih zbirk Pokrajinskega arhiva Maribor je razvidno, da je izgradnja mostu občutno spremenila podobo mesta v tistem času, nanjo pa vpliva tudi še v današnjem času.

Namen mostu pa se je od zgraditve do danes precej spremenil – če je bil tedaj nujno potreben za promet in povezovanje obeh bregov, pa danes ob obilici drugih mostov ta njegova prvotna funkcija ni med najpomembnejšimi. S časom je postal pomemben del mestne kulturne in gradbene dediščine ter ena izmed razpoznavnih znamenitosti Maribora.

Most so svečano odprli 23. avgusta 1913.


𝟲𝟬 𝗹𝗲𝘁 𝗧𝗶𝘁𝗼𝘃𝗲𝗴𝗮 𝗺𝗼𝘀𝘁𝘂

Pred šestimi desetletji, 28. novembra 1963, so v Mariboru odprli nov cestni most čez Dravo. Zgradilo ga je mariborsko podjetje Tehnogradnje. Po velikosti objekta in razponu je spadal med največje tovrstne mostove v tedanji Jugoslaviji, v svetovnem merilu pa je bil na 15. do 20. mestu. Most v podaljšku nove mestne magistrale je pomenil za Maribor veliko pridobitev, mesto je dobilo spremenjeno prometno ureditev in novo podobo. Razstava bo prikazala načrte in fotografsko gradivo, ki prikazujejo spremembe v mestu in gradnjo mostu.


Vabljeni na vodene oglede

  • četrtek, 24. avgusta, ob 10. uri
  • sreda, 30. avgusta, ob 18. uri

Za vse tiste, ki si razstav ne boste utegnili ogledati v mestu, sta dostopni tudi na spletu: 

110 let mariborski Glavni most

60 let Titovega mostu


galerija
galerija