COBISS iskanje

VII. Mariborski teden, 6.-15. avgust 1938

Razstavni prostor so tega leta povečali. Na ogled so bile številne razstave, med njimi cesta in tujski promet, čebelarska razstava, razstava preprog in fotoamaterska razstava. Na razstavi vozil so se predstavila podjetja iz vseh delov Jugoslavije. V okviru Mariborskega tedna je potekal Narodni tabor z razstavo ob 20-letnici Jugoslavije. Na razstavi Maribor 1918-1939 so sodelovale vse mariborske prosvetne, kulturne in socialne ustanove. Samostojne razstave so imeli tudi gasilci in lovci.

Prvič so razstavljale državne železnice, ki so prikazale razvoj mariborskih delavnic. Osrednja prireditev je bil koncert Zbora solistov državnega konservatorija v Pragi pod vodstvom dirigenta Oskarja Danona. Na natečaj za plakat so prejeli 34 osnutkov. Podelili so štiri denarne nagrade. Prvo nagrado je prejel Josip Kladnik iz Slovenske Bistrice, drugo Mirko Vahtar iz Zagreba, tretjo grafik Trpin iz Ljubljane, četrto pa grafik Rudolf Gorjup iz Maribora. Prvonagrajeni plakat je natisnila Mariborska tiskarna d. d. iz Maribora.

10. avgusta se je zgodil incident v razstavnem prostoru tkalnice iz Splita oz. Sarajeva (v različnih zapisih sta navedena različna sedeža podjetja). Gospa Kukovec, soproga advokata in ministra v pokoju, naj bi si ogledovala preproge v razstavnem prostoru tkalnice iz Splita (?). Ko je prodajalko v hrvaškem jeziku vprašala za ceno, ji je menda žena predstavnika tega podjetja odgovorila v nemščini. Ko jo je gospa Kukovec vprašala, zakaj ne govori hrvaško, naj bi ji v odgovor zabrusila "napolje" ("ven"). O dogodku so sestavili zapisnik in obvestili Bansko upravo. Dobili so odgovor, da so delavko tkalnice iz Sarajeva (?) odpustili.

 

Okrašena Aleksandrova (danes Partizanska) cesta med Mariborskim tednom leta 1938

VIR: Prireditev Mariborski teden v Mariboru : predstavitev fotografskega gradiva iz zbirk Pokrajinskega arhiva Maribor : [razstava Pokrajinskega arhiva Maribor v razstavišču Per gradus] / Sabina Lešnik, Nina Gostenčnik

« Nazaj