COBISS iskanje

IV. Mariborski teden, 3.-11. avgust 1935

Razstave so bile že obširnejše, sodelovati je začela tudi mariborska industrija. Tekstilna podjetja v mariborskem okraju so pripravila samostojno razstavo. Vseh razstav je bilo petnajst, med njimi fotoamaterska, čistokrvnih psov, propagandnih plakatov ter t. i. brezmotornih letal. Pripravili so tudi modno revijo (Mirko Jelačin, Ljubljana). Med prireditve so uvrstili še mednarodni kongres gluhonemih, znanstveni sestanek ljubljanske sekcije Jugoslovanskega društva kirurgov ter otvoritev novega Putnikovega paviljona v Šentilju.

Športnih tekmovanj je bilo veliko: lahkoatletsko prvenstvo Maribora, mednarodni plesni turnir, medklubska kolesarska dirka, medklubska motociklistična dirka, mednarodna nogometna tekma, prvenstvo Jugoslavije v plavanju in skokih v vodo (v nekaterih kategorijah), lovske strelske tekme, veslaško prvenstvo Maribora in Dravske banovine ter tekmovanja v atletiki, tenisu in šahu. Kot vsako leto so pripravili koncerte, veselice, izlete. V letnem gledališču Sokolskega društva v Rušah so uprizorili gledališko predstavo Voda.

Za zabavo so poskrbele restavracije in kavarne ter kino na prostem. Pripravili so še druge atrakcije - t. i. avtodrom, vrtiljake, tobogan, železnico strahov, steno smrti. Mariborski teden je v Maribor privabil okoli 80.000 ljudi, od tega 10.000 tujcev, ki so dobili vizum po nižji ceni. V avgustu so beležili tudi povišano število nočitev. Razstave in druge prireditve so pripravili v najetih prostorih, kar je povzročilo tudi težave. II. državna dekliška šola Maribor je tako npr. javila poškodbe, ki so nastale med Mariborskim tednom: tla v telovadnici so bila delno izruta (verjetno zaradi vina, ki je teklo na tla), linolej na tleh po hodnikih je bil poškodovan zaradi žebljičkov in oljne barve, izginilo je več stvari (neveljaven šolski pečat, žarnice, lončki cvetlic, škropilnica), francosko vadnico so našli na stranišču.

 

Vhod na Mariborski teden ob Prešernovi ulici leta 1935

VIR: Prireditev Mariborski teden v Mariboru : predstavitev fotografskega gradiva iz zbirk Pokrajinskega arhiva Maribor : [razstava Pokrajinskega arhiva Maribor v razstavišču Per gradus] / Sabina Lešnik, Nina Gostenčnik

« Nazaj