COBISS iskanje

III. Mariborski teden, 4.-15. avgust 1934

Program je bil podoben kot prejšnje leto. Obseg razstav se je povečal, obrtni oddelek je imel kar 85 razstavljavcev. Osrednja razstava je bila vajeniška in pomočniška razstava, ki jo je organiziralo Slovensko obrtno društvo. To leto so prireditev in znamenitosti Maribora in okolice posneli na film, ki je krožil po državi v propagandne namene. Del stroškov za film je prispeval Mariborski teden, del pa mariborska industrija. Film dolžine 1250 m je izdelalo zagrebško podjetje Svetloton. Premiera filma je bila leta 1935.

 

Del siamske razstave leta 1934 (foto: Vlašič)

Mnenja o Mariborskem tednu so bila različna:

Ivan Vesenjak, minister v pokoju: "Vsebina in čas Mariborskega tedna za kmečko prebivalstvo nista najbolj primerna. Avgusta pridelki še niso prodani, zato je kupna moč kmečkega prebivalstva majhna, sejma se udeležujejo bolj informativno."

Josip Hutter, lastnik tekstilne tovarne v Mariboru: "V času prireditve se obisk poslovnih partnerjev poveča. Sicer pa mariborska industrija podpira vse, kar pripomore h gospodarski krepitvi Maribora in okolice."

Ferdo Pinter, predsednik združenja trgovcev: "Promet mariborske trgovine v desetletju po vojni je bil dober, sedaj pa je kar za 50 % manjši kot pred letom 1930. Zato mariborski trgovci prireditev podpirajo in se na razstavah tudi predstavijo. V času Mariborskega tedna se promet v trgovinah poveča."

 

VIR: Prireditev Mariborski teden v Mariboru : predstavitev fotografskega gradiva iz zbirk Pokrajinskega arhiva Maribor : [razstava Pokrajinskega arhiva Maribor v razstavišču Per gradus] / Sabina Lešnik, Nina Gostenčnik
« Nazaj