COBISS iskanje

Izjava o dostopnosti

Dostopnost spletne strani

Pokrajinski arhiv Maribor se zavezuje omogočati dostopnost spletne strani http://www.pokarh-mb.si/si/index.html v skladu z Zakonom o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij ter Direktivo EU 2016/2102 Evropskega parlamenta in Sveta.

Ta izjava o dostopnosti se nanaša na celotno spletno stran. Spletna stran je povsem skladna s priporočili WCAG 2.1, nivo AA. Izjava o dostopnosti je bila pripravljena 12. 5. 2020. Pri oblikovanju izjave smo uporabili metodo samoocene. Izjava je bila nazadnje pregledana 12. 5. 2020. Na spletni strani je Facebookov vtičnik, ki vsebuje elemente brez ustreznih tekstovnih alternativ. Ker gre za vtičnik, ki ni naš, na njegovo dostopnost žal ne moremo vplivati.

Vsa vprašanja ali komentarje, povezane s spletno dostopnostjo, nam pošljite na e-pošto: info@pokarh-mb.si. Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.

Spletišče je bilo objavljeno v letu 2013.

V primeru nezadovoljivih odgovorov na katero koli obvestilo ali zahtevo, poslano v skladu z 8. členom Zakona o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij, lahko oddate opis in povezavo na nedostopno vsebino spletišča inšpektorju na Upravi RS za informacijsko varnost.

Izvršilni organ za morebitne postopke je:
Ministrstvo Republike Slovenije za javno upravo
Direktorat za informacijsko družbo in informatiko
Uprava za informacijsko varnost
Tržaška cesta 21
1000 Ljubljana
gp.mju@gov.si


Fizična in komunikacijska dostopnost

DOSTOP Z JAVNIM PREVOZOM:
Pokrajinski arhiv Maribor se nahaja na naslovu Glavni trg 7, Maribor. Najbližje postajališče mestnega avtobusa je v neposredni bližini stavbe arhiva, na Glavnem trgu. Glavna avtobusna postaja Maribor in železniška postaja Maribor sta od arhiva oddaljeni približno 2 km.

DOSTOP Z OSEBNIM AVTOMOBILOM:
Dostop z osebnim avtomobilom do arhivske stavbe je mogoč le po vnaprejšnjem dogovoru.

VSTOP V ZGRADBO:
Uporabnikom je omogočen samostojen vstop. Za pomoč pokličite na telefonsko številko (02) 22 85 011.

TEHNIČNI PRIPOMOČKI ZA RANLJIVE SKUPINE:
V arhivski čitalnici imajo osebe s težavami na področju vida na razpolago računalnik z zaslonom, ki ima možnost povečave slike. V čitalnici so na razpolago bralnik in povečevalnik zaslonske slike (e-Bralec, SuperNova), komplet šestih ročnih lup z različno povečavo in osvetlitvijo, OCR-program za prepoznavanje besedila (Abby FineReader) in namizna svetilka z osvetlitvijo LED za slabovidne. V primeru dostopanja v prostore s psom vodičem se je priporočljivo pred prihodom najaviti. Na razpolago je tudi FM-sistem z mobilno indukcijsko zanko in slušalke.

DOSTOPNOST ARHIVSKIH GRADIV:
Uporabnikom so v čitalnici na voljo vsi pripomočki za iskanje po arhivskem gradivu preko treh računalniških enot, pripomočkov v knjižnih oblikah, nudimo pa tudi svetovanje uporabnikom. Osnovne in začetne informacije o arhivskem gradivu so uporabnikom dostopne tudi preko spleta z dvema osnovnima pripomočkoma, ki vsebujeta osnovne podatke o gradivu, ki ga hranimo. Vodnik po fondih in zbirkah Pokrajinskega arhiva Maribor in Vzajemni vodnik po bazi slovenskih regionalnih arhivov SIRAnet ponujata vpogled in omogočata usmeritev v naročilo arhivskega gradiva. Slednje je uporabnikom na voljo le v čitalnici. V nadaljevanju izvajanja Strategije razvoja slovenskega elektronskega arhiva se bomo trudili, da bodo arhivska gradiva preko virtualne arhivske čitalnice dostopna tudi več skupinam uporabnikov. Zvočni opis (avdiodeskripcija) fotografij, tolmačenje v znakovni jezik, pretvorba v braillovo pisavo, povečave tiska, zapis zvočnih posnetkov, digitalizacija, OCR in transkripcija, to je le nekaj metod, s katerimi nameravamo v prihodnosti arhivsko gradivo prilagoditi za uporabo ranljivim skupinam.

« Nazaj