COBISS iskanje

Maribor v letu 1965

Pokrajinski arhiv Maribor je v načrtu dela za leto 2015 načrtoval pripravo razstave o Mariboru v letu 1965, ki vam jo s ponosom predstavljamo.

Avtorica razstave, višja arhivska sodelavka Sabina Lešnik, je pripravila razstavo črno-belih fotografij Maribora, ki prikazujejo izgled in utrip mesta pred petimi desetletji. Razstavljene fotografije so iz različnih fondov in zbirk, ki jih hrani Pokrajinski arhiv Maribor. Predstavljene so še fotografije, ki jih v svojem arhivu hrani podjetje Dravske elektrarne Maribor.

Fotografi so v fotografski objektiv ujeli dravsko obrežje, ulice, ceste, stare zgradbe, novogradnje, stanovanjske zgradbe, poslovne zgradbe, stadion Ljudski vrt, poplavljen Pristan, gradbišče jezu v Melju, prireditve na razstavišču ob Ulici kneza Koclja.

Leto 1965 torej ni bilo brez posebnih dogodkov...

Najbolj izstopajo velike poplave, ko je reka Drava narasla kar za 5 metrov in poplavila Lent in industrijski predel v Melju.

Začela se je tudi načrtovana regulacija bregov Drave in gradnja jezu v Melju. V mestu so rušili stare zgradbe in gradili nove, gradnja nekaterih javnih zgradb pa je začasno obstala. 

Razstava je razdeljena na dva sklopa.

Spletna razstava

Prvi sklop razstave je spletna predstavitev več kot 150 digitaliziranih in kronološko urejenih fotografij, ki so na ogled v dveh serijah s klikom na spodnji sliki. Predstavljene fotografije nas popeljejo na sprehod skozi mesto od januarja do decembra 1965.

            

Oblikovno je spletno postavitev razstave ter katalog pripravila višja arhivistka Nina Gostenčnik.

V brskalnikih Google Chrome in Internet Expoler se odpre knjiga, ki jo listate s klikanjem. V brskalniku Mozilla Firefox za premikanje uporabite tipko "puščica desno". 

Razstava v razstavišču Per Gradus v Pokrajinskem arhivu Maribor in katalog

Drugi sklop je vsebinska predstavitev fotografij Maribora v letu 1965.

Na panojih in v katalogu je predstavljen naslednji izbor fotografij: Prešernova ulica 17, jez v Melju, nedokončana gradnja bencinske črpalke, Pobreška cesta in dravsko obrežje, poplave, gradnja poslovne zgradbe Vetrinjska ulica 2, rušenje stare hiše Ruška cesta 2, bolnišnica, gradnja stanovanjskega naselja Jugomont, Vrbanska cesta 20, Grajska ulica 7, prireditev Vesela jesen, 1. sejem notranje transportne opreme.

Razstava bo na ogled v Pokrajinskem arhivu Maribor od 15. septembra 2015 naprej, vsak delovnik med 8. in 14. uro. 

« Nazaj