COBISS iskanje
Razstava Emil Frelih (1912-2007) - človek neštetih darov

Razstava Emil Frelih (1912-2007) - človek neštetih darov

ČLOVEK NEŠTETIH DAROV               

EMIL FRELIH (1912-2007)                    

"Kdo je človek, ki je bil violinist, operni pevec, baletni plesalec, režiser, koreograf, dramatik, vodja in ustanovitelj nekaterih gledališč, ki so delovala po drugi svetovni vojni (npr. Komornega gledališča), pisatelj, risar, scenograf, asistent filmske režije, publicist, novinar, potopisec, prevajalec, teatrolog, muzikolog, dramaturg, orodni telovadec, ki je bil kandidat za jugoslovansko telovadno vrsto, ki naj bi sodelovala na olimpijadi v Berlinu leta 1936, alpinist, ki se je med drugim osemindvajsetkrat povzpel na Triglav in na vrhu vedno naredil stojo na rokah, svetovni popotnik, ki je obiskal vse celine ...? Človek, ki je v svojem nadvse ustvarjalnem življenju zaznamoval slovensko gledališče in z njim stoletje, ki ga je skorajda v celoti preživel?

To je Emil Frelih!

Če bi hoteli strniti samo Frelihovo gledališko ustvarjalnost, potem so tu naslednji podatki: poleg več sto nastopov na gledališkem odru je kot igralec, pevec in plesalec zrežiral 189 oper, operet, dram in revij, koreografiral 18 plesov in ustvaril 63 samostojnih scenografij."

Ivo Svetina, direktor Slovenskega gledališkega muzeja

Razstavo o življenju in delu Emila Freliha si lahko v Pokrajinskem arhivu Maribor ogledate od 18. decembra 2013 vsak delovnik med 8. in 14. uro. 


« Nazaj