COBISS iskanje
Ta veseli dan kulture 2013

Ta veseli dan kulture 2013

Tudi letos bodo v torek, 3. decembra,svoja vrata odprli številni nacionalni in občinski kulturni zavodi, zvrstili se bodobrezplačne predstave (za nekatere si je predhodno potrebno zagotovit brezplačne vstopnice), razstave, koncerti, predavanja, vodenja in delavnice. Za Prešernov rojstni dan se na najlepši način združujeta dostopnost in želja ljudi po kulturi.

Seznam prireditev po Sloveniji

Seznam prireditev v Mariboru

 

V dogajanje se je seveda vključil tudi Pokrajinski arhiv Maribor, ki v sodelovanju z drugimi institucijami na ta dan odpira kar dve razstavi: v varaždinski gimnaziji in v Muzeju narodne osvoboditve v Mariboru, na svoj sedež na Glavnem trgu 7 pa vabi obiskovalce na dan odprtih vrat. Natančnejši razpored si oglejte spodaj:

 

  •      11.00

Otvoritev razstave Miklošičeva zapuščina v Pokrajinskem arhivu Maribor v Gimnaziji Varaždin. Arhivska razstava bo na Gimnaziji Varaždin prikazala nekatere zanimive Miklošičeve dokumente.

 

 

  •       10.00 in 13.00

Vodstvo po razstavi 80 biserov Pokrajinskega arhiva Maribor. Ob 80-letnici arhiva smo pripravili razstavo, ki prikazuje nekatere izmen lepših in zanimivejših primerkov arhivskega gradiva, ki jih arhiv hrani. Razstavljeni so originalni dokumenti različnih področij: uprave, sodstva, vojske, šolstva, kulture, zdravstva, gospodarstva, družbenih in političnih organizacij, društev, verstev, gospoščin, pomembnih družin in posameznikov. Vse to iz celotne regije v pristojnosti Pokrajinskega arhiva Maribor, torej iz vzhodnega dela Štajerske, Prekmurja in Koroške. Najstarejši dokument, ki je na ogled, je pergamentna listina iz leta 1246, sledijo pomembni rokopisi, črno-bele fotografije, gradbeni načrti, plakati, letaki, albumi, diplome in drugi dokumenti, ki časovno segajo vse do osemdesetih let preteklega stoletja.

  •      11.00,  14.00 in 17.00

Dan odprtih vrat - vodstvo po arhivu. Popeljali vas bomo v arhivsko čitalnico, predstavili eno izmed arhivskih skladišč, restavratorsko delavnico in še kaj. V čitalnici si boste lahko ogledali in kupili aktualne publikacije Pokrajinskega arhiva Maribor, starejše publikacije pa boste lahko brezplačno odnesli domov.

        

 

 

  • 18.00

Otvoritev občasne razstave Fabrika-Mariborska livarna Maribor v Muzeju narodne osvoboditve Maribor, Ulica heroja Tomšiča 5, 2000 Maribor,

 

 

Informacije: Pokrajinski arhiv Maribor, Glavni trg 7, 2000 Maribor, 02/228 50 11,info(at)pokarh-mb.si,

 

 

« Nazaj