COBISS iskanje
26. zborovanje Arhivskega društva Slovenije v Novi Gorici

26. zborovanje Arhivskega društva Slovenije v Novi Gorici

Pokrajinski arhiv v Novi Gorici  in Arhivsko društvo Slovenije sta v Novi Gorici gostila že 26. zborovanje članov društva, ki združuje arhivske delavce po svej Sloveniji. Zborovanje je potekalo 10. in 11. oktobra 2013 v Hotelu Perla. 

Tema zborovanja se je glasila Standardizacija (p)opisov arhivskega gradiva in uskladitev strokovnih praks v slovenskih javnih in cerkvenih arhivih. Pred dvema letoma na Ptuju so se zbrani ukvarjali s primeri različnimi praksami, ki jih imamo v arhivih, tokrat pa je bila tema posvečena temam, ki jih moramo med seboj uskladiti. 

Na zborovanju pa je predsednica društva, Gordana Šövegeš Lipovček predstavila tudi Spomenico o ureditvi vprašanj arhivov z Republiko Italijo, ki obravnava vračanje arhivskega gradiva iz Italije. Spomenico je s pismom podpore podprl tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. 

poPredavatelji so se dotaknili tem v zvezi z izobraževanjem arhivistov, Prispevek na zborovanju sta pripravila tudi naša sodelavca mag. Zdenka Semlič Rajh in dr. Miroslav Novak. Predstavila sta prispevek z naslovom Merjenje rezultatov uspešnosti izgradnje arhivskih podatkovnih zbirk s kvantitativno-kvalitativno metodo na primeru podatkovne zbirke SIRAnet.usposabljanjem delavcev javnopravnih oseb, ki delajo zdokumentarnim in arhivskim gradivom, klasifikacije fondov, popisovanja gradiva na različnih nivojih, člani društva pa smo se seznanili tudi z novostmi na področju arhivov v EU. 

Vsi prispevki so objavljeni tudi v zborniku zborovanja

« Nazaj