COBISS iskanje
Dan Maribora in dan slovenskih arhivov

Dan Maribora in dan slovenskih arhivov

20. oktobra je mariborski občinski praznik, saj je prav na ta dan leta 1164 bila napisana listina, v kateri je prvič omenjen mariborski grad.

Že od leta 1976 pa 20. oktober obležujemo tudi kot dan slovenskih arhivov. Gre za spomin na dan iz leta 1943, ko je bil izdan dopis o zaščiti gradiva na gradu Turjak.

Pokrajinski arhiv Maribor se ob dnevu slovenskih arhivov in mariborskem občinskem prazniku pridružuje praznovanjem Mestne občine Maribor z naslednjim programom, ki bo potekal v naših prostorih na Glavnem trgu 7:

10.00 Predstavitev 47. in 48. zvezka publikacije Gradivo za zgodovino Maribora

Ksenija Rojht

Sejni zapisniki občinskega odbora Mestne občine Maribor v letu 1865

Sejni zapisniki občinskega odbora Mestne občine Maribor v letu 1866

 

Avtorica publikacije bo predstavila delo občinskega odbora Mestne občine Maribor v letih 1865 in 1866 ter izpostavila nekaj zanimivosti, ki so se v obravnavanem času zgodile in jih je obravnaval tudi občinski svet, npr. sprejem mestnega statuta, primer pretepa učenca, razširitev dekliške šole…

 

11.00 Sprehod po arhivu

Mojca Horvat

Ogled prostorov arhivske dejavnosti v Mariboru

Za obiskovalce bomo odprli vrata arhiva in vas popeljali na ogled arhivske čitalnice in skladišč, restavratorske delavnice in računalniškega muzeja

Ob obisku si lahko ogledate še aktualni razstavi:

 

TVT Boris Kidrič Maribor - ob progi in za progo, v srcih in spominih ljudi

Razstava je nastala na podlagi arhivskega gradiva in prikazuje zgodovino tovarne od leta 1863 do leta 2009. Razstavljene so fotografije in dokumenti, ki pričajo o razvoju in dejavnosti tovarne, pozornost pa je namenjena tudi družabnemu življenju zaposlenih (kulturnemu, gasilskemu in športnim društvom, krvodajalstvu, počitniškim objektom ter rekreaciji). Mnoge razstavljene fotografije prikazujejo ljudi in dogodke, ki jih nismo mogli identificirati, zato ob tej priložnosti pozivamo tudi vse nekdanje zaposlene, da ob fotografijah zapišejo podatke, ki bi jih morda poznali. Razstavo je pripravila mag. Nina Gostenčnik.

METALNA MARIBOR - FOTOGRAFSKA ZGODBA

Ob 100-letnici ustanovitve podjetja, razstava, pripravljena na podlagi arhivskih dokumentov, ki jih hrani Pokrajinski arhiv Maribor, skozi fotografsko gradivo prikazuje zgodovino, razvoj in poslovanje podjetja. Fond Metalna Maribor vsebuje preko 230 tekočih metrov arhivskega gradiva, fotografij in načrtov, ki obsegajo obdobje med leti 1920  in 2007 ter obsežno fototeko. Avtorja razstave sta mag. Nina Gostenčnik in mag. Jure Maček.

« Nazaj