COBISS iskanje
Kulturni dan 2021

Kulturni dan 2021

Na kulturni dan, 8. februarja 2021 vas vabimo, da se nam pridružite pri predstavitvi dveh publikacij, ki smo jih izdali v letu 2020.

Zaradi trenutnih razmer bomo predstavitve izvedli v spletnem okolju.Predstavitvi si boste lahko ogledali preko Youtube kanala Pokrajinskega arhiva Maribor ter na naši Facebook strani. Vse povezave so navedene spodaj.

Vljudno vabljeni!


9.00

dr. Vinko Skitek

Predstavitev Gradiva za zgodovino Koroške
Avguštinski samostan na Muti skozi čas - Inventar samostana ob njegovi ukinitvi leta 1785

6. oktobra 1785 je po več kot 600 letih delovanja svoja vrata zaprl avguštinski samostan na Muti. Tamkajšnja majhna samostanska skupnost se je skozi vso obdobje svojega obstoja trudila živeti čim bolj puščavniško življenje v skladu z izročili sv. Avguština in sv. Viljema Malavalskega. Komisija, ki je v začetku oktobra 1785 razpuščala samostan je popisala ves njegov premični in nepremični inventar in ga po več letih tudi razprodala. Prispevek se bo zato najprej dotaknil delovanja avguštinskega samostana skozi zgodovino, nato pa bo podrobneje predstavljeno tudi premoženje samostana ob njegovi ukinitvi in njegova usoda v letih zatem.

Predstavitev si lahko ogledate s klikom na naslednje povezave:

Youtube ikona      Facebook ikona


10.30

Matjaž Grahornik

Predstavitev Gradiva za zgodovino Maribora
Zapuščinski inventar po Mariji Eleonori grofici Orsini-Rosenberg, roj. grofici Khisl, iz leta 1725

Pred slabimi tristo leti, natančneje 29. januarja 1725, je v mariborskem mestnem gradu umrla Marija Eleonora grofica Orsini-Rosenberg, zadnja predstavnica grofovske veje rodbine Khisl. V Mariboru je bila pokopana dva dni pozneje. Komisija je s popisom grofičine zapuščine začela 8. februarja, zaključila pa ga je 1. marca tistega leta. V prispevku se bomo dotaknili zadnjih predstavnikov rodbine Khisl na Štajerskem in se seznanili z grofičinim premoženjem.

Predstavitev si lahko ogledate s klikom na naslednje povezave:

Youtube ikona       Facebook ikona

 

« Nazaj