COBISS iskanje
Mednarodni dan arhivov 2018

Mednarodni dan arhivov 2018

Ste vedeli, da je 9. junij Mednarodni arhivski dan?

Povsod po svetu strokovnjaki na ta dan združijo svoje glasove in vam poskušajo razložiti zakaj je pomembno podpirati arhive in arhivsko stroko.

Mednarodni arhivski dan... Zakaj?

Marsikdo bi rekel, da imamo že dovolj mednarodnih dni na koledarju... Ampak, javno mnenje o arhivih je zamegljeno: običajno nas zamenjujete s knjižnicami, muzeji; splošno mnenje je, da arhivi hranjene dokumente uporabljajo samo zase, da niso dostopni širši javnosti in da zanimanje za njih kažejo samo zgodovinarji. Dojemanje pomembnosti arhivskega gradiva in arhivov s strani javnosti in tudi tistih, ki arhivsko gradivo ustvarjajo, ni vedno jasno. Posledično se to pozna tudi na dodeljevanju kadrov in finančnih sredstev arhivskim institucijam.

Ob Mednarodnem arhivskem dnevu smo v Pokrajinskem arhivu Maribor ponovno pripravili Dan odprtih vrat in ponovno vas vabimo, da se pri nas oglasite in povprašate o našem delu, naših fondih in zbirkah. Pokazali vam bomo naše prostore, arhivska skladišča, aktualne razstave...

Lokacija: Glavni trg 7, Maribor

Ob 10. uri vas vabimo v prostore arhiva na Glavnem trgu 7 v Mariboru, kjer vas bomo popeljali po prostorih arhiva. Ogledali si boste lahko arhivsko čitalnico in skladišča, restavratorsko delavnico in računalniški muzej.

Ob 11.30 uri vas vabimo na projekcijo filma Zgodba o Radenski, ki zanimivo prikazuje zgodovino podjetja Radenska od njegovih začetkov leta 1833 naprej.

Pred stavbo Pokrajinskega arhiva Maribor, na Glavnem trgu 7, bo tudi stojnica, na kateri si boste lahko ogledali nekatere publikacije arhiva, brošure, reprodukcije arhivskega gradiva ...

Lokacija: Vodni stolp na Lentu

Ob 10. in 12. uri vas bo po zanimivi razstavi o Vodnem stolpu popeljala njena avtorica Sabina Lešnik. Razstava, ki smo jo pripravili ob 50. letnici dviga Vodnega stolpa ki natančno prikazuje kako je dvig stolpa potekal, hkrati pa predstavlja tudi ostale dejavnike in posledice v tistem času: rušitev stavb na Lentu ter ostala dela, ki so potekala ob dravskem nabrežju.

Vabljeni!

« Nazaj