COBISS iskanje
Pokrajinski arhiv išče mariborski doprinos k vseslovenski zgodbi

Pokrajinski arhiv išče mariborski doprinos k vseslovenski zgodbi

Povezava do izvirnega članka - www.mariborinfo.com

Publikacija o arhivskem gradivu Demosa z Maribora in okolice, z namenom napraviti javnosti dostopne podatke o obdobju pred in med osamosvojitvijo Slovenije.

V Pokrajinskem arhivu Maribor se je na tiskovni konferenci predstavila iniciativa za zbiranje in trajno ohranitev arhivskega gradiva Demosa z območja Štajerske s poudarkom na Mariboru in okolici. Na državni ravni je namreč to gradivo iz obdobja pred in med procesom osamosvojitve Slovenije kar dobro ohranjeno, na mariborskem koncu pa to gradivo hranijo le posamezniki.

Dodati mariborski del k vseslovenski zgodbi

V želji, da se uredi publikacija, ki bi predstavila dogajanje na mariborskem koncu v tistem obdobju, iniciativa poziva javnost, naj vsi, ki bi imeli morebitno gradivo iz tistega obdobja, to darujejo Pokrajinskemu arhivu Maribor. Slavnostno je prvo gradivo v arhiv predal vodja delovne skupine za zbiranje gradiva in nekdanji član vodstva Demosa Maribor iz vrst Krščanskih demokratov Zdravko Luketič.

»V Pokrajinskem arhivu Maribor nas zelo veseli, da se danes predaja gradivo Demosa v naše roke. Ob tem bi radi pozvali še vse druge, da nam morebitno gradivo iz tistega obdobja podarijo. Tako bomo lahko uredili celotno zbirko iz tistega časa, ki bo na voljo za naše zanamce,« je povedal direktor Pokrajinskega arhiva Maribor Ivan Fras.

To kar je uspelo Sloveniji, uspe le redkim

Vodja projektne skupine je mariborski podžupan Zdravko Luketič, ki je do ideje prišel na enem izmed obiskov akterjev Demosa iz 90. let. Na državni ravni so namreč ti dokumenti zbrani, posnete so tudi televizijske oddaje, na območju Maribora pa kaj takega ni.

»Vidimo, kako težko Katalonci prihajajo do svoje države, zato je potrebno še posebej negovati to, kar je Sloveniji kot majhnemu narodu uspelo,« je povedal Luketič.

Tudi on je še enkrat javno pozval vse iz mariborskega območja, da morebitno dokumentacijo iz tistega obdobja predajo kot naravno dediščino pokrajinskemu arhivu, kjer bo kot arhivsko gradivo dostopno vsem. Temu se je pridružil tudi Valter Pristovnik, ki je dodal, da danes dosti ljudi, ki so bili takrat dejavni, ni več med nami. Z njimi so se tako izgubili tudi dragoceni spomini in podatki iz tistega obdobja.

Predaja gradiva preko darilne pogodbe

Arhivski svetovalec Jure Maček, ki je v Pokrajinskem arhivu Maribor zadolžen za zbiranje dokumentacije političnih strank in organizacij, je poudaril, da osebe zasebnega prava niso dolžne predati arhivsko gradivo, za razliko od oseb javnega prava, ki po 30 letih morajo predati svoje gradivo arhivu. Zato je zelo vesel poziva nekdanjih članov Demosa, da posamezniki gradivo iz tistega obdobja predajo v last Arhiva.

Zbrani so poudarili, da gre za projekt vseh smeri politike, ne le desne ali leve. Vse politične opcije bi se morale angažirati v zbiranje gradiva iz tistega obdobja, ne glede na politično usmerjenost. Namen k predaji gradiva je tako v minulih dneh že izrazilo več predstavnikov različnih strank, ki so bile dejavne v tistem obdobju.

V mariborskem arhivu imajo veliko gradiva o drugih političnih strankah iz obdobja pred osamosvojitvijo. O strankah, ki so nastale okoli leta 1990 in pozneje pa ne posedujejo skorajda nobenega gradiva. Naslov publikacije bo Zbirka arhivskega gradiva Demosa Maribor z okolico. Gradivo se lahko Pokrajinskemu arhivu Maribor preda preko darilne pogodbe, kar je danes javno storil tudi Zdravko Luketič.

Ta je predal arhivsko gradivo Demos Maribor v času od 21. decembra 1989 do 30. junija 1990. V njem so zapisniki vseh sestankov in drugi dokumenti, ki jih je arhiviral takratni tajnik Peter Lešnik. Priložen je tudi volilni bilten iz leta 1990 in nekaj gradiva s strani Slovenskih krščanskih demokratov.

 

« Nazaj