COBISS iskanje
Ta veseli dan kulture 2016

Ta veseli dan kulture 2016

3. december 2016 - dan odprtih vrat  

9.00-13.00


Vodstvo po arhivu

Popeljali vas bomo v arhivsko čitalnico, predstavili eno izmed arhivskih skladišč, restavratorsko delavnico in še kaj. V čitalnici si boste lahko ogledali aktualne publikacije Pokrajinskega arhiva Maribor. 

Vodstvo po razstavi "Maribor v letu 1965"

Razstava črno-belih fotografij Maribora, ki prikazujejo izgled in utrip mesta pred petimi desetletji. Razstavljene fotografije so iz različnih fondov in zbirk, ki jih hrani Pokrajinski arhiv Maribor. Predstavljene so še fotografije, ki jih v svojem arhivu hrani podjetje Dravske elektrarne Maribor.
Fotografi so v objektiv ujeli dravsko obrežje, ulice, ceste, stare zgradbe, novogradnje, stanovanjske zgradbe, poslovne zgradbe, stadion Ljudski vrt, poplavljen Pristan, gradbišče jezu v Melju, prireditve na razstavišču ob Ulici kneza Koclja.

Vodstvo po razstavi "Z vlakom čez mejo"

Razstava je plod mednarodnega projekta kar šestih slovenskih in hrvaških arhivov. V pričujoči razstavi, ki jo spremlja tudi razstavni katalog, se arhivi ukvarjamo z zgodovino železnic v obmejnem pasu. Konkretneje projekt obsega obravnavo petih prog, ki prečkajo državno mejo na področju pristojnosti sodelujočih arhivov in Južno železnico, ki je bila osnova za izgradnjo teh prog. Poleg Južne železnice so bolj natančno predstavljene naslednje proge: Pragersko-Ptuj-Čakovec-Kotoriba/Varaždin, Zidani Most-Zagreb-Sisek, Čakovec-Mursko Središče-Lendava, Krapina-Rogatec, Savski Marof-Kumrovec-Stranje.

« Nazaj