COBISS iskanje
Novinarska konferenca

Novinarska konferenca

Minister za kulturo Anton Peršak je 22. julija 2016 na novinarski konferenci skupaj z direktorjem Pokrajinskega arhiva Maribor Ivanom Frasom in županom Mestne občine Murska Sobota dr. Aleksandrom Jevškom, predstavil dosedanja prizadevanja Ministrstva za kulturo v zvezi z reševanjem prostorske problematike Pokrajinskega arhiva Maribor, predvsem glede Enote za Prekmurje.

Minister je uvodoma izrazil prepričanje, da za opravljanje svoje temeljne dejavnosti, ohranjanja materializiranega dela zgodovine, arhivi potrebujejo ustrezne prostore in depoje za hrambo gradiva. Povedal je, da je ministrstvo dalj časa iskalo primerno lokacijo, saj stari prostori v Dolini pri Lendavi niso več zagotavljali ustreznih pogojev za varstvo gradiva. Zato je Ministrstvo za kulturo, ko se je pojavila možnost za odkup poslovne stavbe »Muralist« v Murski Soboti, pristopilo k izvedbi nakupa in konec lanskega leta zagotovilo sredstva za odkup v višini 350.000 evrov. Na predlog ministrstva je Vlada RS navedeno premoženje predala v upravljanje Pokrajinskemu arhivu Maribor.

Stavba v velikosti 1.730 m2 (s pripadajočo parcelo velikosti 630 m2) je v samem središču Murske Sobote in tako lahko dostopna za uporabnike, v dobrem stanju ter primerne velikosti, da se v njej v prihodnje zagotovi izvajanje arhivske dejavnosti. Ministrstvo je v letošnjem letu arhivu zagotovilo sredstva v višini do 37.000 evrov za pripravo projektne dokumentacije za adaptacijo objekta, na podlagi katerega bo možno oceniti vrednost obnove.

Vir: Ministrstvo za kulturo

Enota za Prekmurje - predstavitev projekta (PPT)

MO Murska Sobota

RTV Slovenija

BKTV

Sobotainfo.com

Pomurec.com

 

« Nazaj