COBISS iskanje
Maribor v letu 1965

Maribor v letu 1965

Pokrajinski arhiv Maribor je v načrtu dela za leto 2015 načrtoval pripravo razstave o Mariboru v letu 1965, ki vam jo s ponosom predstavljamo.

Avtorica razstave, višja arhivska sodelavka Sabina Lešnik, je pripravila razstavo črno-belih fotografij Maribora, ki prikazujejo izgled in utrip mesta pred petimi desetletji. Razstavljene fotografije so iz različnih fondov in zbirk, ki jih hrani Pokrajinski arhiv Maribor. Predstavljene so še fotografije, ki jih v svojem arhivu hrani podjetje Dravske elektrarne Maribor.

Fotografi so v fotografski objektiv ujeli dravsko obrežje, ulice, ceste, stare zgradbe, novogradnje, stanovanjske zgradbe, poslovne zgradbe, stadion Ljudski vrt, poplavljen Pristan, gradbišče jezu v Melju, prireditve na razstavišču ob Ulici kneza Koclja.

Leto 1965 torej ni bilo brez posebnih dogodkov...

Najbolj izstopajo velike poplave, ko je reka Drava narasla kar za 5 metrov in poplavila Lent in industrijski predel v Melju.

Začela se je tudi načrtovana regulacija bregov Drave in gradnja jezu v Melju. V mestu so rušili stare zgradbe in gradili nove, gradnja nekaterih javnih zgradb pa je začasno obstala. 

Več o razstavi si lahko prebere TUKAJ.

« Nazaj