COBISS iskanje
Mednarodni arhivski dan 2014

Mednarodni arhivski dan 2014

Ste vedeli, da je 9. junij Mednarodni arhivski dan?

Povsod po svetu strokovnjaki na ta dan združijo svoje glasove in vam poskušajo razložiti zakaj je pomembno podpirati arhive in arhivsko stroko. 

Mednarodni arhivski dan... Zakaj?

Marsikdo bi rekel, da imamo že dovolj mednarodnih dni na koledarju... Ampak, javno mnenje o arhivih je zamegljeno: običajno nas zamenjujete s knjižnicami, muzeji; splošno mnenje je, da arhivi hranjene dokumente uporabljajo samo zase, da niso dostopni širši javnosti in da zanimanje za njih kažejo samo zgodovinarji. Dojemanje pomembnosti arhivskega gradiva in arhivov s strani javnosti in tudi tistih, ki arhivsko gradivo ustvarjajo, ni vedno jasno. Posledično se to pozna tudi na dodeljevanju kadrov in finančnih sredstev arhivskim institucijam. 

Ob Mednarodnem arhivskem dnevu smo v Pokrajinskem arhivu Maribor ponovno pripravili Dan odprtih vrat in ponovno vas vabimo, da se pri nas oglasite in povprašate o našem delu, naših fondih in zbirkah. Pokazali vam bomo naše prostore, arhivska skladišča, aktualne razstave...

Program

Pa vendar arhivi hranijo mnogo več kot samo "stare papirje"...

Ljudje velikokrat izgubljamo pomembne dokumente: potrdila, odločbe, gradbena dovoljenja, uporabna dovoljenja, pogodbe, spričevala. Vaš izvod je le en izvod, ki je bil ustvarjen pri organu, ki ga je izdal. Drugi izvod mora ustvarjalec hraniti v svojem arhivu. 

Za obnovo stare hiše potrebujete gradbeno dovljenje zanjo. Za pridobitev subvencije za obnovo hiše ga morate priložiti vlogi. Le kam ste ga pospravili? Ste ga našli?

Če ga niste dobili od prodajalca hiše, ali pa ste ga izgubili, ga boste dobili v arhivu.

Ob prijavi na delovno mesto morate predložiti dokazila o izobrazbi. Jih še hranite? So se ob selitvi izgubila? Jih je uničila poplava, ogenj? Ni še vse izgubljeno...

Arhivi hranimo šolsko dokumentacijo iz katere vam lahko izdamo duplikat vašega spričevala. 

Ste bili zaposleni na delovnem mestu, kjer je bila priznana beneficirana delovna doba? Ste izgubili svoj izvod potrdila?

Nekatera velika podjetja so v arhiv predala tudi takšno dokumentacijo in če je med njo tudi vaše potrdilo, se boste lahko upokojili prej. 

Prav tako pri nas tako končajo razne odločbe, potrdila, pogodbe, ki jih danes morda še ne potrebujete. Pa vendar je naša naloga, da takšne dokumente hranimo, da bodo na voljo uporabnikom, ko jih bodo nujno potrebovali. 

Zatorej vas vabimo, da nas obiščete... Ne samo ko boste kaj nujno potrebovali, pridite tudi na dan, ko bomo naša vrata ponovno odprli na stežaj.

Vabljeni!

« Nazaj