Odpri menu

Art kamp

V sodelovanju z Zavodom za varovanje kulturne dediščine Pokrajinski arhiv Maribor že nekaj let sodeluje pri organizaciji in izvedbi dejavnosti Art kampa, ki vsako leto poteka v mariborskem mestnem parku. 

Art kamp 2022

DEDIŠČINA OKOLI NAS – o kulturni dediščini

Organizatorka in koordinatorka: Milena Antonić

Kulturna dediščina niso le neme ostaline preteklosti, stari, razpokani in na pol porušeni zidovi, ki kazijo prostor, da tam ne more nastati kaj novega, sodobnega. Ali knjige in listine, ki se nikomur in ničemur v korist zbirajo v zaprašenih kleteh. So veliko več. So nosilci zgodb naše skupne zgodovine, ki odgovarjajo na vprašanja, kako so naši predniki živeli, kako verovali, kako doživljali svet in sveto, pa tudi lepo. Kako so se znašli z materiali, ki so jim bili dostopni, kakšno orodje uporabljali pri delu, s kakšno tehnologijo gradili, kako praznovali, se veselili …

Ko govorimo o dediščini, vemo, kaj predstavlja in se zavedamo, da je tu nekje okoli nas ta duh preteklosti v različnih oblikah, detajlih, da se prepleta z našim življenjem in vsakodnevno rutino. Vendar, ali vemo, kako pomembna je za nas, naš obstoj in zakaj? Odgovore poiščimo na različnih rokodelsko in dediščinsko obarvanih ustvarjalnih delavnicah, ki jih pripravljajo javne ustanove, društva in zavzeti posamezniki, posameznice. Vsi tenkočutno negujejo tradicijo, veščine in znanja ter jih z odgovornostjo prenašajo na nas in zanamce. Z vsemi čuti spoznavajmo vse zvrsti dediščine: premično, nepremično, nesnovno in naravno, ki se med sabo prepletajo in so nosilke zgodb naše skupnosti. Bolj ko dediščino spoznamo in razumemo,  lažje sooblikujemo naš odnos do preteklosti in prihodnosti. In le ko cenimo svojo dediščino, identiteto, lahko širimo obzorja s spoznavanjem skupne dediščine in iskanjem skupnih korenin v širšem prostoru.