Odpri menu

Dan Maribora

Z AVTOBUSI V PREDMESTJA  - 19. in 20. oktobra z domačini in mariborskimi kulturniki po zgodbah preteklosti in sodobnosti z avtobusi

Termini:

  • Sreda, 19. oktober, ob 11.00 in 16.00
  • Četrtek, 20. oktober, ob 11.00 in 16.00

IZHODIŠČNA TOČKA: Glavna avtobusna postaja – zunanja stran ob Mlinski ulici

Prijava: Muzej narodne osvoboditve Maribor, tel.: 02 235 26 05, od ponedeljka do petka od 9.00 do 14.00

OGLEDI SO BREZPLAČNI

Vsi ogledi


V sklopu dogodka Dan Maribora vas bodo sodelavci Pokrajinskega arhiva Maribor popeljali na Tezno

Vsebina:

Ogled še danes izrazito industrijske mestne četrti Tezno bo namenjen predvsem spoznavanju industrijske preteklosti ter ogledu nekdanjih mariborskih industrijskih gigantov Metalne in Tovarne avtomobilov Maribor.

Ob strokovnem vodstvu g. Janeza Točaja iz podjetja ACE Metalna d. o. o. bomo na sprehodu skozi prostrane industrijske hale Metalne podoživeli duh nekdanje proizvodnje in si v zaklonišču ogledali razstavo v spomin na žrtve vseh genocidov »Šest milijonov ladjic«, ki šokirajo, Društva UP-ornik. Nato se bomo zapeljali do kompleksa bivše tovarne TAM, kjer nas bodo sprejeli predstavniki Cone Tezno. Spustili se bomo v globoke podzemne rove ter ob ogledu filma spoznali vzpon in padec tega mariborskega industrijskega velikana.

Na povratku proti mestu se bomo ustavili še pri pokopališču Dobrava in opozorili na njegove posebnosti, kot so specifična krajinska arhitekturna zasnova in razdelitev na različne funkcionalne dele.

Med vožnjo po Teznem bomo odkrivali še manj znane tezenske zgodbe: letališče Tezno, stadion Kovinar in motoristične dirke, šolski kompleks nekdanje Industrijske kovinarske šole, kopališče TAM, radijski stolp, cerkev Sv. Cirila in Metoda, delavska naselja …

Postanki:

  1. Metalna Maribor
  2. TAM (Cona Tezno)
  3. Pokopališče Dobrava

Opozorilo za rove in zaklonišče

Obiskovalci morajo biti pazljivi na luknje v tleh ter fizično zmožni daljše hoje po stopnicah. Ogled ni priporočljiv za osebe, ki se bojijo zaprtih prostorov ali teme. Priporočamo nepremočljivo obutev.

galerija
galerija
galerija