Odpri menu

Arhiv v kovčku na obisku v domu starejših Senecura v Slivnici

Kulturna dediščina, ki jo hranimo v arhivu, je neprecenljiv zaklad za vse, ne glede na spol, starost, izobrazbo in druge osebne okoliščine. Naši najpogostejši obiskovalci so osnovnošolci, dijaki in študenti. 

Si pa želimo, da bi lahko arhivsko dejavnost približali tudi starostnikom, še posebej tistim, ki živijo v domu za starejše in nimajo možnosti, da pridejo na ogled arhiva. Zato smo se odločili, da bo arhiv (v kovčku) obiskal njih. 

Tako smo se v torek, 28. marca 2023 odpravili na naš prvi obisk s kovčkom v roki v Dom starejših Senecura v Slivnici. Pričakalo nas je več kot 30 obiskovalcev, ki so z zanimanjem prisluhnili predstavitvi Pokrajinskega arhiva Maribor, gradiva, ki ga hranimo in dejavnosti, ki jih izvajamo. 

Predstavili smo jim tudi nekaj razglednic, ki so bile pred več desetletji poslane iz kraja, kjer se nahaja dom. Dotaknili smo se pa tudi običaja, ki danes že zamira – pošiljanju velikonočnih voščilnic. 

Stanovalci so se razgovorili tudi o svojih izkušnjah in nam podali nekaj predlogov, kaj bi želeli da za njih raziščemo v arhivu, tako da obisk s kovčkom ne bo enkraten dogodek, ampak bo postal stalnica naših aktivnosti pri promociji arhivske dejavnosti.

galerija