Odpri menu

Izjava o dostopnosti

Dostopnost spletne strani

Pokrajinski arhiv Maribor se zavezuje omogočati dostopnost spletne strani http://www.pokarh-mb.si v skladu z Zakonom o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij ter Direktivo EU 2016/2102 Evropskega parlamenta in Sveta.

Ta izjava o dostopnosti se nanaša na celotno spletno stran. Spletna stran je povsem skladna s priporočili WCAG 2.1, nivo AA. Izjava o dostopnosti je bila pripravljena 9. 6. 2022. Pri oblikovanju izjave smo uporabili metodo samoocene. Izjava je bila nazadnje pregledana 9. 6. 2022. 

Vsa vprašanja ali komentarje, povezane s spletno dostopnostjo, nam pošljite na e-pošto: info@pokarh-mb.si. Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.

Spletišče je bilo objavljeno v letu 2022.

Izvršilni postopek
V primeru, da ugotovite odstopanja od določil Zakona o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij, lahko podate prijavo inšpektorjem za informacijsko družbo po navadni ali elektronski pošti na naslov: gp.uiv@gov.si.

 

Izvršilni organ za morebitne postopke je:
Ministrstvo Republike Slovenije za javno upravo
Direktorat za informacijsko družbo in informatiko
Uprava za informacijsko varnost
Tržaška cesta 21
1000 Ljubljana

Fizična in komunikacijska dostopnost

DOSTOP Z JAVNIM PREVOZOM:
Pokrajinski arhiv Maribor se nahaja na naslovu Glavni trg 7, Maribor. Najbližje postajališče mestnega avtobusa je v neposredni bližini stavbe arhiva, na Glavnem trgu. Glavna avtobusna postaja Maribor in železniška postaja Maribor sta od arhiva oddaljeni približno 2 km.

DOSTOP Z OSEBNIM AVTOMOBILOM:
Dostop z osebnim avtomobilom do arhivske stavbe je mogoč le po vnaprejšnjem dogovoru.

VSTOP V ZGRADBO:
Uporabnikom je omogočen samostojen vstop. Za pomoč pokličite na telefonsko številko (02) 22 85 011.

TEHNIČNI PRIPOMOČKI ZA RANLJIVE SKUPINE:
V arhivski čitalnici imajo osebe s težavami na področju vida na razpolago računalnik z zaslonom, ki ima možnost povečave slike. V čitalnici so na razpolago bralnik in povečevalnik zaslonske slike (e-Bralec, SuperNova), komplet šestih ročnih lup z različno povečavo in osvetlitvijo, OCR-program za prepoznavanje besedila (Abby FineReader) in namizna svetilka z osvetlitvijo LED za slabovidne. V primeru dostopanja v prostore s psom vodičem se je priporočljivo pred prihodom najaviti. Na razpolago je tudi FM-sistem z mobilno indukcijsko zanko in slušalke.

DOSTOPNOST ARHIVSKIH GRADIV:
Uporabnikom so v čitalnici na voljo vsi pripomočki za iskanje po arhivskem gradivu preko treh računalniških enot, pripomočkov v knjižnih oblikah, nudimo pa tudi svetovanje uporabnikom. Osnovne in začetne informacije o arhivskem gradivu so uporabnikom dostopne tudi preko spleta z dvema osnovnima pripomočkoma, ki vsebujeta osnovne podatke o gradivu, ki ga hranimo. Vodnik po fondih in zbirkah Pokrajinskega arhiva Maribor in Vzajemni vodnik po bazi slovenskih regionalnih arhivov SIRAnet ponujata vpogled in omogočata usmeritev v naročilo arhivskega gradiva. Slednje je uporabnikom na voljo le v čitalnici. V nadaljevanju izvajanja Strategije razvoja slovenskega elektronskega arhiva se bomo trudili, da bodo arhivska gradiva preko virtualne arhivske čitalnice dostopna tudi več skupinam uporabnikov. Zvočni opis (avdiodeskripcija) fotografij, tolmačenje v znakovni jezik, pretvorba v braillovo pisavo, povečave tiska, zapis zvočnih posnetkov, digitalizacija, OCR in transkripcija, to je le nekaj metod, s katerimi nameravamo v prihodnosti arhivsko gradivo prilagoditi za uporabo ranljivim skupinam.