Odpri menu

E-DOCUMENTA PANNONICA

Pod imenom E-DOCUMENTA PANNONICA se izvaja projekt, katerega namen je oblikovanje interdisciplinarne baze verodostojnih arheoloških, etnoloških, kulturno-zgodovinskih in biografskih podatkov o kulturni dediščini izbranih 120 krajev na čezmejnem slovensko-madžarskem območju - Prekmurja v Sloveniji in Železne županije na Madžarskem.

Projekt E-documenta Pannonica se izvaja v okviru programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Madžarska. Povezava ...

Dostop do portala

Partnerji: 

  • Pomurski muzej Murska Sobota
    (vodilni partner)
  • Pokrajinski arhiv Maribor
  • Zavod za turizem in kulturo Beltinci
  • Mestni muzej Savaria 
  • Madžarski nacionalni arhiv - Arhiv Železne županije

V projektu sodelujejo institucije, ki se profesionalno ukvarjajo s kulturno dediščino čezmejnega območja, in sicer jo evidentirajo, zbirajo, raziskujejo, varujejo, hranijo in z njo komunicirajo. Skozi partnerstvo bodo vzpostavile skupno metodologijo zbiranja, hranjenja in objavljanja podatkov o kulturni dediščini, ki jo bodo prenesla v trajno obliko strokovnega sodelovanja.

Temeljni izdelki projekta bodo:

  • skupna, interdisciplinarna baza podatkov projektnih partnerjev o kulturni dediščini čezmejnega območja v dveh jezikih,
  • spletni portal z interaktivno karto krajev za splošno javno rabo v treh jezikih in
  • skupna informacijska pisarna.

Korist od izdelkov projekta, predvsem pa od spletnega portala, ki bo dostopen tudi prek mobilne aplikacije, bodo imeli šolarji, študenti, učitelji, organizatorji turistične ponudbe, turistični vodiči, lokalne skupnosti, podjetja in drugi; vsi, ki kulturno dediščino uporabljajo za izobraževalne, promocijske in gospodarske namene.

Cilj projekta je povečanje količine strokovno preverjenih podatkov o kulturni dediščini, njihove javne dostopnosti in splošne rabe. Izdelki projekta bodo namenjeni vsem, ki jih zanimajo zgodovina in raznolikost kulturne dediščine krajev čezmejnega območja ter doseganje njihove večje prepoznavnosti in prisotnosti v turistični ponudbi obeh držav.


Medijske objave

Interreg

Trije projekti kulturne dediščine Programa Interreg SI-HU med "Navdušujočimi primeri projektov kulturne dediščine Interreg v okviru evropskega leta kulturne dediščine 2018". Več na povezavi ...

RTV Slovenija

"Oblikovati bazo verodostojnih podatkov o kulturni dediščini 120 krajev."

http://4d.rtvslo.si/arhiv/kultura/174533338

vestnik.si

"Dediščina Prekmurja in dela Madžarske na dosegu enega klika."

https://www.vestnik.si/dediscina-prekmurja-in-dela-madzarske-na-dosegu-enega-klika-6447982